Nejezte jídlo jen pro to, abyste neměli hlad...

Dnes se rozepíšu o jídle, protože jídlo k zdravému životnímu stylu bezpochyby patří.
Můj názor je takový, že ať už chcete zhubnout, nabrat svaly, anebo prostě jen zdravě jíst, je důležité nedržet striktně nějaký stravovací směr. Všude můžete vidět doporučení na různé diety a typy stravování a samozřejmě každý z nich se pyšní, že zrovna ten jejich je nejlepší, mnoho lidí si také řekne, tak a teď budu držet pár měsíců dietu, no jo ale co pak? Podle mě si musíte najít takovou formu stravování, která je pro vás co nejdéle udržitelná a která vám bude vyhovovat, ovšem základ je vždy u kvalitních potravin a pitného režimu.
Pokud se nevyznáte v dnešní záplavě stravovacích doporučení, diet a podobně, začněte tím, že budete konzumovat skutečné potraviny a ne jejich náhražky, žádné polotovary a průmyslově zpracované produkty. Jakmile bude váš jídelníček pestrý a bez zbytečných ne-jídel tak poté můžete zvážit hledání individuálního stravovacího směru.
Málokdo má doma slepičky, krávu a peče si vlastní chleba, proto začněte u nákupu potravin, dívejte se na složení a kupujte pouze ty potraviny, které někde běhali(živočišné) nebo někde vyrostli (rostlinné) či houbového původu. A z těchto surovin si připravujte pokrmy. Nekupujte to, kde je složení delší než romantický román.
Opravdu se vyhýbejte všem polotovarům, rafinovaným tukům, sladkým limonádám, sladkostem s velkým množstvím cukru, levným uzeninám a všeobecně potravinám s množstvím konzervantů, barviv a podobně. Všechny tyto potraviny výrazně zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob, obezity, diabetu a také brzkého pocitu hladu.
Pokud již nakupujeme správné potraviny, můžeme se zaměřit na lokálnost, podpořit menší chovatele a zajistit si čerstvá domácí vejce, ovoce či zeleninu, případně drůbež a jiné maso. Dnes je možností spousta, stačí jen zajít na internet, nebo se zeptat známých.
Také se můžeme věnovat sezónním potravinám, nemusíme jíst v zimě zbytečně pomeranče, kiwi a jiné exotické ovoce s cílem zajistit si vitamíny. Protože i my máme "super potraviny" jako například zelí, fermentovanou zeleninu, česnek, cibuli a jiné. Které jsou o mnoho levnější a zdravější a dají se připravit doma.
Všechno co sníme ovlivňuje náš střevní mikrobiom, což je mikrobiální společenstvo kvasinek, virů, hub a prvoků. Obecně platí, že čím je mikrobiom bohatší a rozmanitější, tím lépe, protože se výrazně podílí na naší imunitě a lidském zdraví. Co se týče frekvence stravování i zde buďte obezřetní. Jedno jídlo denně bude nejspíše málo a naopak 7 jídel zase moc. Dle mého názoru je lepší méně než více. Pokud budete mít spoustu jídel denně a neustále něco uzobávat a mlsat, budete výrazně zatěžovat trávicí systém a to nemluvě o hladině cukru v krvi, kterou bude muset tělo neustále korigovat. Jezte až když přijde hlad a věřte mi hlad není váš nepřítel, ale naopak.
O stravování zde můžu popsat několik listů, ale na závěr si neodpustím ještě dvě věci, ta první je vědomé jedení. Jak jsem již psal o tom, že psychika je spojená s tělem a že při cvičení byste se měli soustředit na pohyb a na to co děláte, tak úplně stejně to platí i při jedení. Nesledujte u jídla televizi, neprojíždějte sociální sítě, ale užívejte si jídlo, každé sousto důkladně rozkousejte, zaprvé tím ulehčíte trávení protože rozkladné procesy probíhají již v ústech, čím déle budete jídlo kousat, tím více enzymů se do něj uvolní a žaludek již nebude muset spotřebovávat tolik energie a také zamezíte nechvalnému přejídání.
Druhá věc je pitný režim a zde doporučuji jediné, pijte vodu. Pijte kvalitní pramenitou vodu. Pokud pijete tu z kohoutku tak si ji filtrujte, postačí jednoduchý uhlíkový filtr. Nepijte levné stolní vody, protože ty naopak můžou z těla odplavit minerály a to nechceme. Zkuste také kvalitní sypané čaje, bylinné nálevy, ale klidně i kávu. Voda je nositelem života a bez ní bychom nebyli.
Tak a jsme u konce. Tímto článkem jsem chtěl říci, že není důležité držet diety a hledat ten "správný" stravovací směr, ale jíst kvalitní potraviny, dělat to vědomě a pomalu. Pokud změníte svůj jídelníček podle těchto jednoduchých doporučení, věřím, že se budete cítit lépe a upraví se i vaše váha. I takové knedlo, zelo, vepřo může být zdravé, protože vždy jde jen o dávku, kvalitu a načasování.
Děkuji vám za pozornost a přeji dobrou chuť.